Stručni saradnici

Naš tim stručnih saradnika na programu za razvoj savremenog plesa „Sazvežđa“

Upoznajte predavače koji će pružiti znanja i veštine mladim koreografkinjama.

Upoznajte i članove komisije koji su odabrali učesnice i koji će nastaviti da dele svoje iskustvo u procesu rada.

Predavači

SANJA KRSMANOVIĆ TASIĆ

Koreografkinja i rediteljka

Telo koje peva: divajzing tehnika u plesnom teatru

radionica i konsultacije

LJUBOMIR NIKOLIĆ

Kompozitor

Zvuk na sceni

radionica i konsultacije

MILICA SURUTKA

Studentkinja scenskog dizajna

Scenski dizajn

Predavanje i konsultacije

MARKO JOZIĆ

Producent i osnivač organizacije Novo kulturno naselje

Kreativna produkcija

predavanje i konsultacije

Saznajte više o predavačima

Od osamdesetih godina prošlog veka aktivna na međunarodnoj i domaćoj kulturnoj sceni u oblastima umetničke igre, pozorišta, performansa, plesne i dramske pedagogije i teorije. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, i na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu na grupi za modernu i džez igru u klasi LJiljane Mišić . 1982-1991. članica i solista Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić. Ko-osnivačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja Centra za umetničku igru i Centra za pokret i ples.

Od 1993 do 2014. deo je umetničkog, i organizacionog jezgra DAH Teatra, pozorišne trupe i DAH Teatar Centra za pozorišna istraživanja gde je bila aktivna kao glumica, koreograf i direktorka programa, i u okviru koga je kao autorka, ko-autorka i deo tima razvijala veliki broj umetničkih i društveno angažovanih projekata i Festivala.
2014. osniva Hleb Teatar u okviru koga razvija novu scensku formu „esej u pokretu“. NJen autorski projekat „O s(a)vesti- esej u pokretu o Dadi Vujasinović“ višestruko je nagrađivan, a novozelanadsko-srpska koprodukcija „Sestre po oružju“ koju je režirala, postigla je međunarodni uspeh.

Kao koreografkinja, i koreorežiserka učestvuje u stvaranju predstava kao što su „Kriva za Gausa“ , zajedno sa Borisom Čakširanom, prve inkluzivne plesne predstave igrača sa i bez invaliditeta, i predstava „Pozajmljena sećanja“ projekta NETMEM.

U 2018 godini režirala je mjuzikl o vršnjačkom nasilju “Reči od kamena”kao i plesno dokumentarističku predstavu “Telo pamti”. 2019. režirala je predstave “Iverje”, “Vrtenje” i predstavu “2100:Skaska o Aski” . 2020.godine u februaru premijerno je prikazana predstava Hleb teatra “Majke”.
Vodi plesne i pozorišne radionice i master klasove u našoj zemlji i širom sveta. Autorka i producentkinja, sa svojim udruženjem „Umetnička Utopija“, manifestacije „Dani Smiljane Mandukić“. Autorka je više plesnih kritika, članaka i eseja objavljenih u zemlji i svetu. Učesnica više međunarodnih kongresa i konferencija.
Decembra 2020.godine izabrana je za predsednicu asocijacije IDEA, Međunarodne asocijacije za dramu i pozorište u obrazovanju.

LJubomir Nikolić, upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek kompozicije, u klasi Miroslava Štatkića. Diplomirao je u klasi Rajka Maksimovića.
Kompozitor označava kulturno nasleđe kao nepresušan materijal za re-inerpretiranje u današnjem trenutku. Komunikacija i interakcija, kao dva važna elementa na koje se kompozitor oslanja posebno se ogledaju u njegovom pokušaju i radu na relativno novoj ,,umetničkoj formi” – teatarskoj avanturističkoj igri
(theatrical adventure game), u okviru EU projekta ,,Journey to the Beginnings”.
Reč je o interaktivnoj instalaciji – igri, koja je prikazana u muzejima u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Rumuniji, zahvaljujući saradnji arheologa
(Univerzitet Sauthempton), muzikoarheologa (Beč), artista (Budimpešta) i IT eksperata (Zagreb), koja je kulminirala jedinstvenom AR/VR postavkom,
performansom i muzikom.
Posebna oblast interesovanja kompozitora je učešće na projektima Kreativne Evrope i to:
•Rive (2014)
•Anno (2017)
•Journey to the Beginngs (2018/2019)
•Someone from Home (2018/2019)
•Assimilate (2020/2021)
Simfonijskim ostvarenjem “Musica Assoluta“ (2017), otvoren je muzički deo 37. Festivala „NOMUS“. Značajno je pomenuti izvođenje kompozicije „Arche“ za flautu, u LJubljani (Slovenija) i Trstu (Italija) u interpretaciji Marije Pilipović. Kompozicije ovog autora su predstavljene u Evropi i Americi. Zaposlen na Akademiji umetnosti, odsek kompozicije u svojstvu višeg stručnog saradnika na predmetima – Kompozicija i Uvod u elektroakustičku muziku.

Obrazovanje

2017 – trenutno Scenska arhitektura, tehnika i dizajn – osnovne studije

Fakultet tehničkih nauka

Iskustvo

Mar 2021 – Maj 2021 Scenski dizajner

Pozorišna predstava „MAMA!“, FIST (Festival internacionalnog studenstkog teatra) Beograd

Formiranje scenografskog i kostimografskog koncepta i kreiranje crteža i skica koji predstavljaju scenografiju i kostimografasko rešenje.

Feb 2021 – Jun 2021 Scenski dizajner

Kratke pozorišne predstave (Strah i nada u Nemačkoj, Franc Ksevier) studenata treće godine režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

Formiranje scenografskog i kostimografskog rešenja za 6 pozorišnih predstava. Kreirani crteži i skice. Saradnja sa studentima režije i glume.

Mar 2020 – Sep 2020 Samostalni umetnik

Umetnička instalacija „Mesto težnje“ na festivalu „Kaleidoskop kulture“ u Novom Sadu

Izrađen i predstavljen koncept dizajna i arhitektonskog plana umetničke instalacije pomoću GRAPHISOFT-ovog programa ArchiCAD. Rad sa produkcijskim timom na formiranju plana izvođenja i plana budžeta projekta. Uspostavljanje komunikacije sa izvršiocima i konsultantima.

Jul 2020 – Avg 2020 Scenografija

Scenografija studentskog filma „Lažni autostop“ rediteljke Tamare Kostrešević

Komunikacija sa filmskom rediteljkom i timom za filmsku produkciju. Čitanje filmskog scenarija radi identifikovanja faktora koji ukazuju na pravilan vizuelni izraz. Sastanci sa producentima i rediteljkom radi razgovora o konceptu scenografije i proizvodnim zahtevima. Izrada rekvizita i postavka scenografskih elemenata.

Jan 2020 – Feb 2020

Scenlab Dancefloor, zvučna umetnička instalacije (u organizaciji studenata Fakulteta tehničkih nauka, Odeljenje za scensku arhitekturu, tehniku i dizajn, Novi Sad, Srbija)

Organizator događaja / dizajner scenografije događaja

Planirano oglašavanje događaja, uključujući komunikaciju sa medijima. Održavana i ažurirana baza podataka o donatorima. Formiranje dizajna umetničke instalacije. Učestvovanje u umetničkom performansu.

Sep 2019 – Asistent upravnika pozorišne

trupe (volonter) Pomoć menadžeru pozorišne trupe u ugošćavanju inostrane trupe, organizaciji gostovanja i tehničkoj realizaciji pozorišne predstave.

Maj 2019 – Nadzornik tehničke produkcije

BITEF (Beogradski međunarodni pozorišni festival)

FIST (Festival međunarodnog studentskog pozorišta) (volonter)

pozorišnih predstava

Nadzor u sigurnom radu i održavanju pozorišnog zvuka, osvetljenja i srodne opreme i sistema koji se koriste kao podrška scenskim produkcijama.

Engleski jezik B1 nivo

Srpski jezik B2 nivo

KOMPJUTERSKE VEŠTINE

Ms Office (Power Point, Word) – viši nivo

Adobe Illustrator – srednji nivo

Adobe Photoshop – srednji nivo

GRAPHISOFT’s ArchiCAD – niži nivo

Iskusan i uspešan menadžer u kulturi, Marko Jozić iz Novog Sada rođen 1987, osnivač je i projektni menadžer u organizaciji Novo kulturno naselje. Dramski i audiovizuelni umetnik, diplomirao na Akedemiji umetnosti Novi Sad 2014. godine na smeru – snimanje i dizajn zvuka. Trenutno se nalazi na master studijama i modulu – Produkcija za audiovizuelne medije, na istom fakultetu.
Produkcijom se bavi od 2006. godine i iza sebe ima realizovan veliki broj koncerata, festivala, umetničkih programa, filmova, predstava, radio i TV emisija, muzičkih spotova itd. Društvenim aktivizmom se bavi od 2014. godine gde svoja znanja i iskustva iz oblasti produkcije, kombinuje sa društveno odgovornim radom, kao i radom za zajednicom i građanima.

komisija

ALEKSANDRA KETIG

Predsednica Udruženja

Predsednica komisije

SNEŽANA AĐANSKI

Šefica Odseka za savremenu igru Baletske škole u Novom Sadu

Članica komisije

SAŠA KRGA

Koreograf i kostimograf

Član komisije