Održane radionice i predavanja o zvuku na sceni u okviru programa Sazvežđa

Od 20. do 22. avgusta održana je serija radionica i predavanja Zvuk na sceni, koje je vodio kompozitor Ljubomir Nikolić.

U trodnevnom susretu mladih koreografkinja sa predavačem, učili smo o terminologiji koja se koristi u dizajnu zvuka, mogućnostima upotrebe zvuka na sceni, isprobali različite ritmičke strukture i nove instrumente, a na kraju smo se posvetili i osnovama miksanja muzike koristeći različite softvere.

U nastavku programa, koreografkinje će izabrati svoje muzičke saradnike, a predavač će biti tu da kroz konsultacije poveže mlade umetnike i pomogne onima koje se opredele da same prave muziku za minijature.

Predavanje o zvuku na sceni

Predavanje na temu Zvuk na sceni, održano je 20. avgusta u Omladinskom klubu Kancelarije za mlade na SPENS-u.

Radionica ritma

Radionica ritma održana je 21. avgusta u sali Udruženja, a vodili su je kompozitor Ljubomir Nikolić i kompozitor i multi-instrumentalista i etnomuzikolog Bojan Milinković. Naučili smo da prepoznamo različite ritmičke strukture, probali da sviramo poznate i nove instrumente, udaraljke i perkusije i pronalazili novu inspiraciju.

Radionica upotrebe tehnologije u muzici

Radionica o upotrebi tehnologije u muzici održana je 22. avgusta u studiju Akademije umetnosti u Novom Sadu.
U studiju smo razgovarali o svim sastavnim delovima koji čine radno mesto dizajnera zvuka, koji su elementi potrebni za komponovanje i editovanje muzike. Saznali smo koje aplikacije na telefonu možemo da koristimo za vežbanje ritma, kreiranje i obradu zvuka. Isprobali smo sviranje u virtuelnom prostoru korišćenjem VR tehnologije. Upoznali smo se sa nekoliko programa za komponovanje i obradu muzike i razgovarali o tome koji program možemo da koristimo za naše potrebe.